Reflexii in timp

Jose Saramago – lucidul incorect religios

Leave a comment


Personalitate controversata, hulit de unii, adorat de altii, Jose Saramago este un scriitor portughez care a castigat Premiul Nobel pentru literatura in 1998. Astazi se implinesc 4 ani de la disparitia lui si merita un moment  de aduceri aminte.

Saramago este autorul unor carti celebre si al unor citate care au socat intreaga lume.  Mai jos aveti cateva exemple de citate care au starnit controverse si reactii puternice in intreaga lume:

“Fara Biblie, am fi altii, probabil mai buni”.

“Biserica si-ar dori ca in spatele oricarui cititor al Bibliei sa fie asezat un teolog, care sa ii explice ceea ce citeste

“Se spune despre mine ca sunt curajos. Poate ca sunt, pentru ca nu mai exista Inchizitia”

Cu toate acestea Jose Saramago va ramane probabil in memoria cititorilor (dar si a iubitorilor de film) datorita romanului “Eseu despre orbire” in care ni se prezinta o situatie extrema: intr-o oras – fara nume, fara identitate – apare o epidemie de orbire. Fara o cauza reala, identificabila, palpabila, oamenii orbesc rand pe rand. Cu exceptia unei singure persoane, sotia medicului din oras. Prin ajutorul si iubirea neconditionata pe care le ofera oamenilor suferinzi, sotia medicului este intruchiparea unei idei care il framanta pe autor, si anume idea ca societatea contemporana poate si trebuie sa fie reconstruita prin solidaritate si umanitate, prin ajutorul  si empatia demonstrate de fiecare dintre oamenii planetei. O lectura frumoasa si un film bun (Blindness), pe care vi le recomand cu caldura!

 timp-cover-int

 

 

Author: Mih

Ma incapatanez sa caut frumusetea in orice om, in orice lucru, in orice imprejurare. Cu orice pret.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s