Reflexii in timp

Immanuel Kant – la moda chiar si dupa doua secole!

Leave a comment


Intr-o zi de 22 aprilie, in anul de gratie 1724, se nastea filosoful german Immanuel Kant (autorul mai multor opere, din care cele mai cunoscute sunt “Critica ratiunii pure”, “Critica ratiunii practice”, „Religia doar in limitele ratiunii”).
Cu siguranta despre Kant chiar s-au scris, vreme de doua secole, o multime de carti. Sa nu mai vorbim despre internet…Kant este primul intre filozofi in ceea ce priveste postarile…peste 24 de miloane de postari. Sunt organizate conferinte, congrese, sunt infiintate societati care ii poarta numele…este un adevarat curent ce te ia pe sus, pe tine cititorule, si te ia la bani marunti…Cum, nu ai citit Kant? Se poate asa ceva? Pana si copiii din scoala primara au auzit de Kant…s-au scris si se vor mai scrie multe despre Kant si, fara doar si poate, toate aceste opere se vor epuiza imediat in librarii… de inteles insa oare cati din noi il intelegem!!?
Euforia insa este vecina, uneori, cu nebunia. Chiar anul trecut, un barbat a fost impuscat in cap de un alt barbat cu care astepta la coada la bere in timpul unui concert si cu care a pornit o discutie in contradictoriu despre filosofia lui Kant. Discutia aprinsa dintre cei doi a degenerat intr-o bataie urmata de focuri de arma intr-un oras din sudul Rusiei. Unul dintre ei a scos o arma si l-a impuscat pe celalalt in cap. Din fericire, starea victimei nu a fost critica, dar totusi… sa fii impuscat in cap pentru ca ti-ai exprimat o parere despre Immanuel Kant…asta da pasiune!
Pentru ca nu mi-am propus sa va povestesc acum despre conceptele care l-au consacrat pe Kant drept unul dintre cei mai mari filozofi germani ai tuturor timpurilor, nu va voi plictisi cu prea multe considerente personale care oricum nu ar avea la baza nicio expertiza de luat in seama.
In schimb mi se par de interes cateva aspecte, mai mult sau mai putin cunoscute, despre viata lui Immanuel Kant. Sa le impartasim impreuna, zic!

  • Kant nu a calatorit mai departe de 40 de mile de locul sau de naștere (Königsberg, Germania). A trebuit sa mearga „atat de departe” doar pentru ca a trebuit sa insoteasca o familie unde fusese angajat ca si meditatori pentru copii.
  • A fost un om extraordinar de disciplinat. In fiecare zi, la ora 3:00 dupa amiaza fix ,mergea la plimbare prin oras. Se spune ca oamenii chiar isi fixau ceasurile dupa plimbarea sa. Chiar si in zilele ploioase, slujitorul sau il insotea si ii tinea umbrela. O singura data a intarziat la plimbare, si anume in ziua in care a citit Jean-Jacques Rousseau – „Emile”. In acea zi tot orasul a fost dat peste cap! Toti oamenii au observat ca a intarziat cu plimbarea obisnuita!
  • El s-a straduit din rasputeri sa ramana sanatos. In timp ce mergea in public, incerca sa respire doar pe nas si deloc pe gura, pentru a filtra germenii. Uneori chiar nu raspundea salutarilor cunoscutilor de teama de a nu deschide gura si a respira vreo” boala”!
  • Avea cam 1,52 metri si umarul stang cazut.
  • Kant era foarte lent in a lua decizii. De doua ori s-a gandit sa se casatoreasca, dar i-a luat atat de mult timp cantarirea tuturor aspectelor si motivelor pentru care ar fi trebuit sa ia aceasta decizie de a se insura, incat de fiecare data cand a luat hotararea de a se casatori a fost mult prea tarziu: prima femeie era deja casatorie, iar celalalta nu mai era in oras.
  • Nu ii placea sa citeasca romane si era un adversar public al muzicii populare.
  • Desi s-a purtat intotdeauna cu deosebita delicatete si politete fata de femei, din parerile sale transpare uneori o anumita misoginie amestecata cu umor. Astfel, ii placea sa le provoace pe doamne, sustinand ca se putea demonstra, urmarind textul Bibliei, ca femeile nu ajung in rai. De ce? Pentru ca, asa cum apare intr-un fragment al Apocalipsei Sfantului Ioan, in ceruri s-a lasat tacerea timp de jumatate de ora. „Asa ceva ar fi fost imposibil daca ar fi fost acolo o femeie!!!” glumea Kant.
  • Spre sfarsitul vietii sale, si-a pus la treaba rațiunea, logica, a facut calcule meticuloase si studii ample prin reviste medicale pentru a calcula cat timp va trai.
  • Tot spre sfarsitul vietii, a spus, “Viata este o povara pentru mine; M-am saturat sa o port”. Nu a incercat sa se sinucida pentru ca pentru el sinuciderea era complet gresita din punct de vedere moral.
  • Ultimele lui cuvinte au fost:”Este bine!” (Kant a murit in 12 februarie 1804).

Nu pot incheia decat cu un zambet larg pe buze, cu gandul la Caragiale si al lui ,,mare moftangiu, Kant asta al tau!” cum obisnuia sa il necajeasca pe bunul lui prieten, Eminescu.
kant

Author: Mih

Ma incapatanez sa caut frumusetea in orice om, in orice lucru, in orice imprejurare. Cu orice pret.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s