Reflexii in timp

10 lucruri interesante despre Mark Twain

Leave a comment


Samuel Langhorne Clemens, cunoscut sub numele Mark Twain, ne-a oferit pagini memorabile, care ne-au incantat si insotit anii copilariei, dar nu numai. Cine oare nu a citit aventurile lui Tom Sawyer sau ale lui Huckleberry Finn? Cine nu a fost impresionat de povestea “Print si cersetor”? si cate alte povestiri pline de umor? Despre opera sa literara s-au scris tomuri intregi, ca doar nu degeaba a fost supranumit de catre William Faulkner “parintele literaturii americane”!
Iata insa zece lucruri interesante (cred eu) despre viata marelui scriitor:
Unu
Bebelusul Clemens s-a nascut prematur in 30 noiembrie 1835. Era un copilas fragil si bolnavicios, de aceea mama lui a declarat mai tarziu: “atunci cand l-am vazut prima data nu am vazut nicio promisiune de viitor in el!”
Doi
Familia Clemens a avut nu mai putin de 19 pisici in copilaria lui Mark Twain. De-a lungul anilor, el era cel care le punea pisicilor nume care mai de care mai inventive: Bambino, Famine, Pestilence (Molima), Satan, Sin (Pacat), Sour Mash (Mash Acru) sau Stray Kit.
Trei
Sam Clemens a avut mai multe pseudonime sub care si- a publicat scrierile : Rambler, W. Epaminondas Adrastus Blab sau Josh. Totusi a preferat Mark Twain (expresie folosita de marinarii de pe Mississippi atunci cand masurau adancimea apei)
Patru
In 1874, Mark Twain a cumparat una dintre primele masini de scris, un Remington, pe care l-a vazut in vitrina unui magazin din Boston. A cumparat-o cu 125 USD, desi scria doar cu majuscule. Twain se pare ca a fost si prima persoana din New England care a avut un telefon personal.
Cinci
Era atat de bine cunoscut incat a primit odata o scrisoare care avea mentionat la destinatar “Mark Twain, God Knows Where.”
Sase

In 1905, si-a petrecut prima dintre cele doua veri in Dublin, New Hampshire. Acolo, el a scris (dar nu a si terminat) o carte numita „Trei mii de ani printre microbi”. I-au tinut atunci companie trei pisoi pe care i-a inchiriat de la o ferma vecina. In timp ce tinea un discurs la Lake Club Dublin, el a observat ca un membru al audientei tricota o pereche de sosete. Infuriat, Twain a declarat ca el niciodata nu a fost vioara a doua la o soseta si a parasit sala. In anul urmator, el a revenit la Lake Club si a vorbit mai mult de 2 ore pe diverse teme. El a primit atunci ovatii in picioare.
Sapte
Twain a tinut prima pagina a ziarelor în 1907 pentru ca mergea pe jos de la hotelul sau din Londra la o baie publica aflata peste drum, imbracat doar in halatul de baie albastru si in papuci. Intors in America, el era renumit pentru sosetele lui stacojii si costumele toate albe, pe care el le denumea „don’t care adam”.
Opt
Lui Twain ii placea enorm sa scrie in pat si de multe ori discuta cu reporterii chiar acolo, in dormitor.
Noua
Odata, el a facut o observatie asupra intregii sale vieti: “Cand eram mai tanar, nu-mi aminteam nimic, indiferent daca se intamplase sau nu; acum ma simt atat de subred, incat probabil ca in curand nu-mi voi mai aminti decat lucrurile care nu s-au intamplat, de fapt, niciodata. Este atat de trist sa se faca totul praf, dar noi toti trecem prin asta!”
Zece
Twain s-a nascut si a murit cand o cometa a trecut pe langa Soare. O data chiar a mentionat:„Am venit cu cometa Halley in 1835 Acesta vine din nou anul viitor, [1910], si ma aștept sa plec cu ea, va fi cea mai mare dezamăgire a mea daca nu o fac”. Dorinta lui s-a indeplinit. El a murit la 21 aprilie 1910, la doar doua zile dupa ce cometa Halley a atins punctul cel mai apropiat de Soare.

twain1.

Advertisement

Author: Mih

Ma incapatanez sa caut frumusetea in orice om, in orice lucru, in orice imprejurare. Cu orice pret.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s