Reflexii in timp

Sarbatori bizare (I) – Ziua lecturii din Tolkien

Leave a comment


Ieri a fost Ziua lecturii din Tolkien. Este un eveniment anual, lansat inca din 2003 de Tolkien Society. Data de 25 martie a fost aleasa pentru a aminti Caderea lui Sauron in anul 3019, eveniment imaginat si prezentat lumii intregi de Tolkien.

Recunosc ca in copilarie nu am reusit sa citesc “O poveste despre un Hobbit”. Probabil eram impartita intre Jules Verne si Thomas Hardy (asta e, cum puteam rata povestile de dragoste si viata din “Doi ochi albastri” sau “Primarul din Casterbridge” sau “Uimitoarea aventura a misiunii Barsac”!!!) . Sotul meu insa a citit, copil fiind, de zeci de ori aceasta poveste. In 1975, Catinca Ralea a tradus si a reusit sa publice la Editura Ion Creanga prima carte in limba romana a celebrului J. R.R. Tolkien.

“Bilbo Baggins este un hobbit care se bucură de o viaţă confortabilă, lipsită de mari ambiţii şi care arareori face drumuri mai lungi decât cele până în cămara lui. Viaţa lui este deranjată de apariţia vrăjitorului Gandalf şi a treisprezece gnomi. Aceştia vor să-l ia cu ei într-o aventură „într‑aco­lo şi din nou înapoi”, căci au un plan cum să fure comoara lui Smaug, un dragon uriaş şi extrem de periculos… Preludiu la trilogia „Stăpânul Inelelor”, „Hobbitul” s-a vândut în milioane de exemplare de la publicarea sa în 1937, devenind una dintre cele mai îndrăgite cărţi ale secolului XX. Publicaţia The Times o consideră „O capodoperă fără cusur”.

Probabil dupa 1989, multi au auzit si au citit cartile lui Tolkien. Si mai multi au vazut ecranizarile cartilor lui.

Ca sa onoram si noi cum se cuvine Ziua lecturii din Tolkien, va las sa va delectati cu cateva citate din opera lui si cum ar zice englezul “Enjoy!”:

“Nu toti cei care hoinaresc sunt pierduti”

Denethor: Să ne unim şi să ne păstrăm speranţele cât mai putem să o facem, iar când acestea se vor fi sfârşit, măcar curajul să-l mai avem să murim liberi.

Legolas: Anotimpurile ce trec sunt doar valuri repetate la infinit în lungul, foarte lungul şuvoi. Numai că toate lucrurile de sub soare trebuie să ajungă, până la urmă, la un capăt.

“E mult mai uşor să spui “Opreşte-te!” decât să te opreşti.”

hobbit

PS – nu pot sa nu remarc coperta cartii tiparite in 1975. In compania lui Hobbit trebuia sa fie si un Vitea, nu? Fratele mai mare de la rasarit veghea…Despre Zana Onda…poate alta data…alta feerie, la alt nivel – basme germane!

 

Author: Mih

Ma incapatanez sa caut frumusetea in orice om, in orice lucru, in orice imprejurare. Cu orice pret.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s